Машко или женско? Плаќаат за да го изберат полот на детето при вештачко оплодување


Стотици жени кои се во програмата за вештачко оплодување во САД плаќа илјадници долари за да го изберат полот на нероденото дете.

Со оглед на тоа што изборот на пол е забранет во некои земји, како Велика Британија, двојките кои  очајно сакаат да направат баланс во семејството со додавање на машко или женско дете одат во Њу Јорк или Лос Анџелес.

Лекарите во клиниките за плодност го проверуваат полот на ембрионот веднаш по зачнувањето и го враќаат во матката оној оподен ембрион со пол кој го сакаат родителите. Џефри Штајберг, еден од лекарите кои ја нуди оваа услуга во САД,  вели дека досега околу 400 британки го добиле саканиот пол на детето.

Велика Британија законски забрани избор на пол на детето, како и “тестирање на ембрионите за да се утврди нивниот пол, а тестирањето е дозволено само во случаи на сериозни физички и ментални болести во семејството.

Tags: , , , ,

Александра Смилеска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1