Мислите во Македонија е жешко – видете ги овие температури


Ако мислевте дека пеколно време е во Мкаедонија, еве колку за утеха видете како е во останатиот дел од светот – и тешете се ако не друго. Ова се најтоплите земји во светот – би живееле овде ???

40 и кусур степени и кај нас се помести работното време, во сила се посебни препораки за топлотниот бран, летаат совети за заштита – а во некои земји во светот овие тмператури се секојдневие.

Пример – Kuwait City, во јули просечна температура била 46.7°C. Timbuktu во Мали просечна во мај 54°C.

Највисока температура некогаш измерена на земјата е во 1922, кога термометарот во El Azizia, Либија покажа 57.8°C. а второто место е 56.7°C, 9 години претходно во Death Valley, Калифорнија.

Според тим од научници од универзитетот во Монтана најжешко е таму каде нема вода. Sahara, Gobi, Sonoran, Lut пустините се најтоплите места на земјата. Тука за период од 7 години од 2003 до 2009, се покажало дека пустината Lut е најжешкото место на земјата со 70.6°C во 2005. остананти на листата се Queensland, Australia (68.9°C  2003) Кинескиот град Turpan Basin (66.7°C 2008).

Највисоки температури во светот

1. El Azizia, Libya (57.8°C)
2. Death Valley, California (56.7°C)
3. Ghadames, Libya (55°C)
3. Kebili, Tunisia (55°C)
5. Timbuktu, Mali (55°C)
5. Araouane, Mali (54°C)
7. Tirat Tsvi, Israel (53.9°C)
8. Ahwaz, Iran (53.3°)
8. Agha Jari, Iran (53.3°)
10. Wadi Halfa, Sudan (52.8°C)

Највисоки температури според континент

Africa: El Azizia, Libya (57.8°C)
North America: Death Valley, California (56.7°C)
Asia: Tirat Tsvi, Israel (53.9°C)
Australia: Cloncurry, Queensland (53.3°C)
Europe: Seville, Spain (50°C)
South America: Rivadavia, Argentina (48.9°C)
Antarctica: Vanda Station, Scott Coast (15°C)

Share Button

Tags: , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1