Отровни хемикалии на секој чекор – 5 милиони годишно умираат од труења


Пет милиони луѓе секоја година умираат поради изложеност на одредени хемикалии, според најновиот извештај на Светската здравствена организација.

Експертите предупредуваат дека ситуацијата е уште подраматична, бидејќи студијата не ги вклучува сите хемикалии.

Воздухот, почвата, храната, речиси и да нема место каде што не постои дури и еден од 100.000 хемикалии. Многу од нив, означени како “опасни за здравјето” се најдоа во најновиот извештај на Светската здравствена организација.

Станува збор за хемикалии кои доаѓаат од загадувањето на воздухот, но и внатрешни кои поттинкуваат од фосилни горива, како и од надворешни контаминации – хемикалии кои се наоѓаат во воздухот, а пред се произлегува од транспорт или индустриско загадување.
На долгата листа нема супстанци кои предизвикуваат рак, доведуваат до мутации и се штетни за репродуктивниот систем. За среќа не се пронајдени во ниту една хемикалија која се користи во домот.
Сепак, се предупредува на можноста да се добие алергија од детергентите кои предизвикуваат преосетливост на кожата или дишните патишта.
Сепак, останува Агенциите задолжени за хемикалии, на декларациите на производите во кои има опасни хемикалии да им наложат на увезувачите задолжително да наведат и се што евентуално може негативно да влијае кај луѓето, стои во извештајот на СЗО.

Tags: , , , , , ,

Александра Смилеска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1