Поевтини 346 лекови од 15 октомври


Од 15 октомври ќе се намалат цените на 346 лекови, од кои 139 се иновативни, а 207 генерички, информираше министерот за здравство Никола Тодоров.

лековите кои ќе имаат пониска цена се од различни фармацевтски компании и за различни видови болести – крадиоваскуларни, респираторни, за лекување епилепсија, остеопороза, за хормони…

Кај некои лекови ќе има драстично намалување на цените, како „Клопидогрел“ за најтешко срцевоболни и со прележан инфаркт, кој од 1.500 се снижува на 996 денари.

Цената на „Аторвастатин“ за покачени масти се намалува за 70 отсто, за речиси 60 проценти ќе биде поевтин и лекот „Оланзапин“. Од 18 до 40 отсто ќе бидат намалени и цените на некои антибиотици (како „Цефтриаксон“, „Панцеф“…). поголем број цитостатици, пр. „Темодал“, кој ќе биде поевтин за 14 отсто.

Цените на иновативните лекови просечно ќе се намалат за 8,6 отсто, а генеричките за 15,2 отсто.

Споредено со прометотот од овие лекови во 2011, вкупната заштеда на годишно ниво се очекува да биде 3.800.000 евра (1.000.000 евра кај иновативните и 2.800.000 евра кај генеричките лекови).

Тодоров на прес-конференција потсети дека со намалувањето на цените на 1.290 лекови во фервуари, со новото поевтинување досега се опфатени вкупно 1.636 лекови. Следното намалување ќе биде во март 2013 година.

Share Button

Tags: ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1