Tag Archives: memorija

Ова момче никогаш – ништо не заборава

Во големиот број на истражувања е докажано дека некои луѓе максимално што можат да се присетат, е само на 11 случки од секоја година во жвитот.

______________________________________________________________________________________________________

Еден грам ДНК може да зачува 700 терабитa информации

Еден грам од ДНК може да зачува 700 терабити информации, открива најновото истражување направено од страна на Џорџ Чирч, биоинженер и професор по генетика на медицинскиот факултет на Харвард заедно со неговиот тим.

______________________________________________________________________________________________________

Загадениот воздух предизвикува губење на меморијата и мозочен удар

Едно истражување објавено во Архивите на Интерната Медицина открива зголемен ризик од мозочен удар во споредба на „умерен“ со „добар“ квалитет на воздухот кај жителите во областа Бостон, особено кога загадувањето е поврзано со зголемениот сообраќај.

______________________________________________________________________________________________________

Загадување на воздухот може да предизвика мозочен удар и губење на меморијата

Во зависност од тоа дали квалитетот на воздухот е  “умерен” или “добар” , особено кога загадувањето е многу високо поради сообраќајот, според студијата објавена во Archives of Internal Medicine, откриен е зголемен ризик од добивање на мозочен удар кај жителите во областа на Бостон.

______________________________________________________________________________________________________

Раѓањето на дете ја подобрува меморијата на жените

Раѓањето на дете ја подобрува меморијата на жените, утврдија американските научници.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1