Tag Archives: планета

Откриена нова планета со потенцијални услови за живот!

Европските астрономи откриле нова супер-Земја во орбитата околу ѕвездата Gilesе 163  во соѕвездието Dorado. Новооткриената планета го доби називот Gilesе 163c и се наоѓа во таканаречениот “зелен” појас, погоден за формирање вода на планетите, а со тоа и формирање на живот.

______________________________________________________________________________________________________

Судбината која ја чека Земјата: Откриена ѕвезда која проголтала планета

Научници во Тексас, набљудувајќи една ѕвезда, пронајдоа доказ дека истата проголтала планета. Тврдат дека иста судбина ја чека и планетата Земја, која како што говорат и се заканува опасност од Сонцето.

______________________________________________________________________________________________________

Видео: Откриен „Пеколот“ во соседството на планетата Земја

Иако се наоѓа релативно близу, на околу 582.000 години, оваа планета сепак е многу мала за да може да биде уловена на телескоп, а случајно е откриена на основа на паѓањето на светлината од матичната ѕвезда црвен патник GJ 436, во движење.

______________________________________________________________________________________________________

Во наредното столетие земјата ќе оствари контакт со вонземјани

Научниците предупредуваат дека за помалку од сто години ќе оствариме контакт со вонземјани. Сепак велат доколку биде откриен вонземски облик на живот, веројатно ќе бидат потребни децении за да може да се воспостави контакт со Земјата преку радио или ласер.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1