Видео: Еве како почнува ерата на глад во светот и кој ја создава


По гледањето на овој филм, единствено што можеме да се запрашаме е дали борбата протов гладта е приоритет за светските лидери?

Одличен документарен филм, реализиран во 2008 година од страна на Патрик Барет од француската телевизија 5. Филм. Ја покажува улогата на големите светски сили во глобалниот финансиски функционален и трговски систем, кој директно влијае на зголемувањето на бројот на гладни во светот.

Во овој проект јасно и недвосмислено се гледа улогата на мега коорпорациите за производство на храна во примарното земјоделие. Тие ги купуваат големите површини на земјоделско земјиште во сиромашните и неразвиени земји, со цел да произведат храна за извоз на Запад.

Во исто време овие корпорации ги принудуваат сиромашните земји за увоз на прехранбрените производи со драстично набилдани повисоки цени. По гледањето на овој филм, единствено што можеме да се запрашаме е дали борбата протов гладдта е приоритет за светските лидери?

Оригиналното име на овој филм е „Le debut de la faim”

Tags: , , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1