Во еден од столбовите на мостот во Сараево заѕидан е дијамант од непроценлива вредност


Малкумина во Сараево знаат за тоа како настанала една од најпознатите песни на Халид Бешлиќ „Миљацка“. Инспирацијата за овој хит, Фахрудин Пезикоза, ја пронајде во приказната за неизмерната љубов меѓу едно сиромашното момче, кое го украл дијамантот за љубовта на својата драга.

Десетина мостови биле сместени низ целиот тек на реката Миљацка, долга 40 километри. Еден од тие мостови посебно е интересен од аспект на неговиот градители, времето на градење и изворите, нешто за кое што се знае многу малку. Повеќемината велат дека мостот е изграден во 1619 година, и дека истиот го изградил Хаџи Хусеин, кој во тоа време бил управител на градот сместен меѓу бреговите на реката.

 Легендата за дијамантот

sehercehajina1Ако и се верува на легендата, првиот градител Хаџи Хусеин, еден од столбовите на мостот го изградил со дијамант. „Се вели дека Хаџи Хусеин по завршувањето на градбата на овој мост нарачал еден од столбовите да се зацврсти со дијамант, кој подоцна, ако биде потребно, ќе се искорити и за финансирање на поправките. Местото каде што дијамантот бил вграден го знаеле само неговите градители. Дијамантот од мостот е украден, вели Муфид Гарибија, архитект и познавач на историјата на Сараево.

Тогаш Сараево беше само еден мал провинциски град. Се знаеше дека крадецот е еден млад човек кој потекнува од сиромашно семејство и кој го земал дијамантот за да го даде на неговата сакана.

„Момчето на суд изјавило зошто го украл дијамантот. Судијата имаше милост кон него и го ослободил, под услов да го врати дијамантот на вистинскиот сопственик. Единствен пишан траг, кој може да укаже на времето на градење на овој мост како и градителите се наоѓа во списите на Комисијата за зачувување на националните споменици. Во овој хронограм пронајден во градските архиви на Мостар, пишува.

„Алија, кој го нарекуваат Хафизадичем, во име на Бога го подига ова добро дело. На овој начин изградениот мост не го виделе ниту оние кои го прошетале целиот свет. Кога мостот е поставен Хади изјави: „Ова е чудесен премин“, пишува во хронограмот. Кој би рекол дека чудата постојат. Речиси пред 400 години, Сараево го погодила страшна поплава, во која се уништени речиси сите мостови изградени преку Миљацка. Но со значителна штета, мостот на Сехер- чехајина опстоил.

Но, кога Миљацка во 1843 година повторно надошла, тогаш се срушиле двата потпорни столба, што довело до оштетување на третиот лак на десниот брег на реката. На таа иста страна , се наоѓала резиденцијата на Мустафа Паша Бабиќ, кој ја финансирал поправката на мостот, вели Гарибија, и додава како мостот  преживеал голем број на поплави, кои биле вообичаени во Сараево.

„Беа направени големи измени на мостот во текот на работата за регулирање на речното корито на Миљацка. Па така во 1897 година, беше затрупан еден од петте столбови на мостот, кој се наоѓал на левиот брег на Миљацка. Во 1904 година, камениот ѕид бил отстранет од мостот и додадена железна ограда“, вели архитектот Гарибија и отрива уште една занимливост. Инспирација за Халидовата „Миљацка“

„Малкумина во Сараево знаат како настанала една од најпознатите песни на Халид Бешлиќ „Миљацка“. Инспирација за овој хит била неизмерната љубов на едно сиромашно момче кое го украл дијамантот за својата сакана.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1