Златна грозница во Србија – канаѓани пронашле 48 тон злато


Канадската рударска компанија ”Avala risorsis” пронашла 48 тони злато на Црн врв.

Компанијата за истражувањата на планината кај Бор вложила 45 милиони долари и парите им се исплатеа. На лежиштето “Bigar Hil” има околу 38 милиони тона руда, а канаѓаните откриле дека секој тон има најмалу 1,3 грама злато.

Компанијата се надева дека ќе може да извлече околу 1.500.000 унци или 48 тони злато. Своето истражување го прошириле и на уште 2 локалитета ”Korkan” и ”Kraku pešter”,

Фирмата работи на Црн врв од 2010.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1