Зошто треба жените да бидат директори!?!


Повеќе жени на чело на компании звучи како одлична идеја. Со ова се сложуваат и стручњаците кои тврдат дека  фирмите ќе работат многу подобро ако на челните позиции стои жена.

Истражувањето на „Credit Suisse Research Institute“ покажало дека фирмите во кој директори и главни менаџери се жените, многу подобро работат од оние во кои „главни“ се мажите.

Ова истражување било спроведено во 2400 компании. Донесен е заклучок дека компаниите кои имаат челници од двата пола, подобро работат од оние на чие чело е само маж.

 „Нашето клучно сознание е дека фирмите кои имале барем една жена на водечко место, имале подобри деловни резултати во однос на оние кои за газди имале само мажи. Исто така, во фирмите каде „владет“ мажите, забележана е поголема нестабилност во работните циклуси“

Истражувањето покажало дека жените се постабилни, поодговорни и постојани во работењето.

Share Button

Tags: ,

Ивана Терзиевска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1