Грција го стега ременот – помали плати за полицајците, судиите, лекарите


Околу 200.000 вработени ќе добијат намалени плати за месец јули, како дел од мерките за штедење на грчката влада.

Помали плати овој пат има за полицајците, судиите, лекарите и професорите во Грцијаи тоа во просек намалени за 12 отсто.. Во овој момент на гости во грција се и преставници на тројката меѓународни кредитори, кои вршат инспекција на буџетот на Грција. Од нивната одлука ќе зависи понатамошното финансирање и доделување пари од вториот спасувачки пакет од ЕУ и ММФ во износ од 130 милијарди евра. Според најновото кратење на платите Грција планира да заштеди 200 милиони евра.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1