Нов вирус – ФБИ направи база да се проверат сите од Фејс и Гугл


 

Корисниците на Фејсбук и на Гугл денеска добија предупредување итно да ги проверат компјутерите дали се заразени со вирусот кој за многу кратко време успеал да зарази повеќе од 277.000 компјутери во светот.

Интернет компаниите советуваат сите кој последната година не си го провериле компјутерот тоа да го сторат веднаш.

Американското федерално истражно биро (FBI) за таа цел отвори и посебен сајт за проверка. Вирусот влегува во компјутерот преку лажна реклама – кога ќе се кликне на неа тој ја превзема контролата над компјутерот. Како и претходниот вирус и овој, доколку ФБИ ги исклјуци серверите кој се заразени сите би останале без интернет. Ангажирана е приватна компанија да ги исчисти серверите и да го уништи штетниот софтвер.

Фејсбук и Гугл испратија порака до сите свои корисници веднаш да си ги проверат компјутерите. Сите кои сакаат да проверат дали нивниот компјутер е заразен тоа можат да го сторат на страната која ФБИ ја отвори за оваа намена

http://www.dcwg.org.

Ова е табелата за бројот на откриени заразени комјутери по земја.

----+------------+
| cc | unique_ips |
+----+------------+
| US |      69517 |
| IT |      26494 |
| IN |      21302 |
| GB |      19589 |
| DE |      18427 |
| FR |      10454 |
| CN |      10304 |
| ES |      10213 |
| CA |       8924 |
| AU |       8518 |
| MX |       7054 |
| AR |       6078 |
| BR |       6074 |
| JP |       5867 |
| PL |       4916 |
| RU |       4383 |
| HU |       4021 |
| TR |       3884 |
| TH |       2941 |
| CZ |       2134 |
| CL |       2004 |
| GR |       1886 |
| NL |       1733 |
| BE |       1721 |
| PK |       1682

Tags: , , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1