Снимање за време на протести и политички настани во иднина ќе бидe ограниченo


Епл доби патент со кој ќе им овозможи безжично исклучување на камерита на iPhone, ова предизвика стравувања дека таквите техники може да се користи за да се спречи граѓаните да комуницираат едни со други за време на протестите, или настани, како што се политички конвенции и собранието.

Секој пат кога некој голем настан се случува, интернетот е преплавен од снимки и фотографии од местото на настанот.Ова може да се промени во иднина, сепак, со еден удар на прекинувачот, според американскиот патентен број 8254902 , издаден на 28 Август 2012, насловен “апарати и методи за спроведување на политиката преку безжична WiFi комуникација.” Камерите ќе може да се исклучат.

Во документот се вели:

 една или повеќе функционални или оперативни аспекти на апаратите, како што се снимањето на одреден настан може да биде овозможено или ограничено преку безжичен уред кој се поврзува со точка за пристап. спроведување на оваа политика е корисно од различни причини, вклучувајќи, на пример, да се оневозможи бучава и / или светлината која доаѓа од безжични уреди (како во театарот)

Со други зборови, со овие апарати ќе се емитира сигнал до сите безжични уреди, и ќе ги спречува функциите снимање.

Стравот е кој ќе одлучува кои се тие “чувствителните области” и дали тоа ќе зависи од властите. Едноставно кажано, Владата може да го контролираат она што се документира на безжичните уреди според свој ќеф.

Со оглед дека големите компании имаат поставено безжични врски направени помеѓу главната функција во најновите камери , овој развој може да има дирекно влијание и на новинарите. Мајкл Џанг од ПЕТА пиксели технологија сајтот вели:

Ако овој вид на технологија стане широко усвоен и вградени во апаратите, снимањето ќе може да се спречи само со ставање на “гео-ограда” на локацијата, без разлика дали тоа е за кино, клубови, собири, или врвна тајна локации. “

Иако од компанијата велат дека ова е со цел да се спречи користење телефони во кино или театар, познавачите стравуваат дека на мала врата влегува контролата врз мобилните телефони кои се повеќе се клучен фактор за протекувањето на одредени информации и снимки од протести, случајни настани каде минувачи документираат што се случува и слично.

Патентот, што спречува снимање во кино или на концерт, важи и за iPhone, iPod Touch и iPad 2  пишува washingtonpost.com

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1