Tag Archives: gojaznost

Гојазноста зема повеќе жртви од неухранетоста

Гојазноста усмртува повеќе луѓе од неухранетоста, покажало едно истражување за здравствената состојба во светот спроведено во 187 земји и објавено во британското списание за здравје „Лансет“.

______________________________________________________________________________________________________

Поради вишокот килограми и мислите стануваат побавни!

Дебелите луѓе со висок крвен притисок постигнале послаби резултати на ментални тестови, а мозокот им стареел побрзо во споредба со испитаниците кои имале нормална тежина.

______________________________________________________________________________________________________

Процентот на смртност од дијабетес, понизок кај подебелите луѓе

Смртноста на дијабетичари од тип 2 со нормална тежина е повисока во споредба со смртноста кај подебелите, открива истражувањето објавено во Journal of the American Medical Association (JAMA).

______________________________________________________________________________________________________

Лек против глад одобрен во Америка

  Лекот ,,Белвик,, делува на рецепторот за хормонот серотнин, кој во мозокот регулира неколку психолошки функции меѓу кои и апетитот.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1