Лек против глад одобрен во Америка


 

Лекот ,,Белвик,, делува на рецепторот за хормонот серотнин, кој во мозокот регулира неколку психолошки функции меѓу кои и апетитот.

Американската управа за контрола на прехрамбените и фармацеутски прозводи (FDA) за прв пат после долго време го комерцијализираше новиот производ ,, Белвик,, (Belviq)

Се работи за лек кој ќе може да се препишува само на гојазните лица. Барање за одобрение на овој лек упатено е и до Европската агенција за лекови. Дејството на овој лек на рецепторите е слично како дејството на одредени антидепресиви.

Tags: , , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1