Tag Archives: ucilista

Меџити не ги дава таблите – ако ги симнеле во бетонот ќе ги изгравирал албанските имиња

  „Ако некој се дрзне со полиција да ги тргне таблите, тоа ќе биде чиста глупост. Ќе поставиме нови табли или ќе ги изгравираме новите имиња на ѕидовите на училиштата“ – пренесува весникот Дневник

______________________________________________________________________________________________________

Прекршочни пријави и предлог за смена за директорите кои ги преименуваа училиштата во Чаир

Државниот просветен инспекторат поднесе прекршочни пријави против директорите на 4 те училишта во Чаир кои противзаконски ги променија имињата на училиштата и ги сменија таблите пред стартот на новата учебна година.

______________________________________________________________________________________________________

На­мес­то таб­ли­те, во Чаир отс­тра­не­та бис­та­та на Рај­ко Жин­зи­фов

Таблите на преименуваните училишта во Чаир си стојат. Единствено што е отстрането е бис­та­та на ма­ке­дон­ски­от пре­род­бе­ник Рај­ко Жин­зи­фов,, пишува Дневник

______________________________________________________________________________________________________

Уште едно училиште во Чаир доби ново име – 7 март стана Адем Јашари

Општина Чаир дала зелено светло училиштето да го носи името на Косоварот, еден од основачите на ОВК убиен од српските сили во 1999 година. објави канал 5.

______________________________________________________________________________________________________

Таблите од училиштата во Чаир ќе се симнат – дециден министерот Кралев

  Министерот Панче Кралев, денеска дециден Општина Чаир нема добиено согласнот за преименување на училиштата, а за тоа е надлежно министерството за Образование.

______________________________________________________________________________________________________

Чаир провоцира – сепак ги прекрсти училиштата – таблите поставени

Иако надлежните децидно упатија порака дека менувањето на имињата на училиштата и поставувањето табли е незаконско, денеска 4 училишта во Чаир осамнаа со нови табли, со албански имиња.

______________________________________________________________________________________________________

,,Одбиј работа на црно,, обука за учениците во Македонија

Во Македонија ќе се спроведе обука за младите под мотото ,,Одбиј работа на црно“. Зошто некој би прифатил работа без договор за вработување? Зошто би работел на црно? Ова се прашања кои им беа поставени на средношколците во средните стручни училишта во анкета спроведена од март годинава.

______________________________________________________________________________________________________

Тројца малолетници краделе по училишта во Драчево и автомобили во Аеродром

Двајца 17 годишни и еден 15 годишен скопјанец сториле повеќе кражби. Краделе и автомобили. Во 4 случаи успеале, во 5 обид биле фатени.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1