Видео: Инсектот Бубамара пред истребување


Сепак научниците се собраа со проектот „Lost Ladybug“ се трудат да го променат патот по кој сега се движи овој симпатичен инсект.

Се почнало на Универзитетот Корнел каде ентомологот Џон Луси пред 12 години почнал да ги бележи локациите каде се размножува инсектот.

Проектот сепак предизвикал големо внимание па веднас се приклучиле голем број на волонтери од Америка, меѓу кои се нашол и најмладиот седум годишен Медокс Роман Ромдалвик.

Последниве 20 години неколку видови бубамари станаа премногу ретки. Поради тоа волонтерите аплоудираат фотографии од овој инсект за да направат база на податоци.

„Луѓето ги сакаат бубамарите рекол Луси. Тоа е симпатичен и корисен инсект“.

 

Tags: , ,

Александар Петрески

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1