Аларманто: Откриено дека има отров во пастата за заби – Триклосан


Триклосан, супстанца која се наоѓа во пастата за заби и други средства за орална хигиена, сапуни, кармини и сл предизвикуваат оштетување на срцето.

Алармантни сознанија од последното истражување на американските научници од Калифорнискиот универзитет. Утврдиле дека оваа супстанца е погубна за здравјето на луѓето.

Испитувањето кое го правеле на глувци и ситни риби покажало дека само по 20 минути откако биле изложени на ТРИКЛОСАН, кој инаку има антибактериски дејства, срцевата функција им се намалила за цели 25 насто. Кај луѓето оваa состојка онемовозможува да се испраќаат сигнали од мозокот до мускулите и дирекно е одговорна за пад на срцевата функција за 10 насто. Тврди во својот труд професорот Ајзак Песах кој потенцира дека за срцевото болни употребата на триклосан може да биде фатална.

Најопасна е употребата на кармини и паста за заби бидејќи така оваа хемикалија дирекно навлегува во организмот по орален пат. А како што е утврдено преку крвотокот се пренесува во цело тело.

Хемичарката Ивана Џујиќ објаснува дека тоа значи дека состојката не менува облик и делува трајно.

Што е триклосан

– Откриен е пре 50 години, а првично се користел за дезинфекција пред и по хируршките операции.
– има антибактериско и антигливично дејство и се користи зошто ги сузбива болестите на забните непца.
– лабараториските анализи потврдиле дека ги поттикнува генетските модификации кај бактериите кој испуштаат протеини.
– поради триклосанот дошло и до мутација на ешерихија коли, салмонела,МРСА и листерија кои станале имуни на триклосан.

– колку лесно се впива во организмот говори и фактот дека го има во голема количина во мајчиното млеко.

Tags: , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1