Научникот кој открил дека ГМО храната е штетна добил инстант отказ


И покрај минималното делување на медиумите во тоа време, во 1998 година познатиот британски биохемичар, Арпад Пусзтаи, по откривањето на шокантните податоци за генетските модифицирани организми (GMOS) кои предизвикуваат оштетување на органите, репродуктивни оштетувања, оштетен имунитет, рак и многу други заболувања, бил веднаш отпуштен од работа, а тимот на истражувачи кои што го помагале и работеле во негов надзор, биле отпуштени во рок од 24 часа, од кога наодите биле претставени во јавноста.


Арпад кој се смета за еден од најпочитуваните биохемичари во светот, три години го предводел тимот на истражувачи на престижниот „Rowett Research Institute“, при проучувањето на здраствените ефекти на модификуваниот „GM компир“, со вбризган „Bt токсин“.

На големо изненадување на сите „Bt компирот“ бил одговорен за предизвикување на сериозни здраствени нарушувања, при тестирањето на истиот на глувци, што многу брзо било пренесено до медиумите, поради загриженоста за здравјето на луѓето.

И наместо да бидат наградани за нивната искрена проценка, за тоа какви нарушување по здравјето на луѓето може да направи овој генетески модификуван компир, Арпад заедно со неговите колеги биле разрешени од функциите во училиштето. Само неколку часа пред да се објават документите, се покажало дека ваквиот проект бил поддржуван и финансиски од тогашната британска влада на чие чело бил Тони Блер.

Tags: , , , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1