Потполно бизарни методи за отстранување болка – но велат функционирале


Следниот пат кога ќе си го удрите палецот обидете се со оваа бизарна метода која ја препорачуваат научниците.

Ако ве боли плускавецот научниците велат – ГЛЕДАЈТЕ ГО !!! сериозно – научниците велат да гледате во плускавецот и тоа не било кои туку научниците од Лондонскиот универзитет. Спровеле и експеримент со кои е докажано дека гледањето во болното место може да го ублажи чуството на болка и непријатност.

Сличен експеримент е направен и со огледала кои го искривуваат одразот. Ако се гледате во огледало кое ве деформира болката исчезнува, велат овие научници. Но бегајте од огледала кои зголемуваат – тие ја зголемуваат и болката.

Научниците тврдат дека и гледањето во убави слики или мирисањето на пријатни мириси исто така ја смалува болката.
овие научници се убедени дека се е до мозокот односно концентрацијата на болката. Окупирањето на вниманието е основно за да исчезне болката велат, за тоа како најефективни аналгетици тие ги препорачуваат видео игрите со спортска или натпреварувачка содржина, а доколку сакате слатко ваш сојузник против болката може да се пуслици со лимун.

Share Button

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1