Силен земјотрес во Охрид – следувале и 2 помали потреси


Земјотрес во Охрид попладнево. Три последователни земјотреси ги вознемирија охриѓани попладнево. Најсилниот со магнитуда 4.4

Според сеизмолошкиот центар станувало збор за три последователни земјотреси од кој најсилниот со магнитуда 4.4 . Следувале два помали потреси со јачина од 2.8 и 2.3 степени. Потресите се случија околу 15 часот.

Првиот најмногу бил почуствуван во Белчишта – епицентарот бил на 8 км од ова село. Вториот на 9 километри од Косел, а третиот на 5 километри од Вевчани – 8 км од Струга.

Охриѓани велат земјотресот силно се почуствувал и ги вознемирил жителите и туристите.

ПРВИОТ ЗЕМЈОТРЕС

Magnitude M 4.4
Region FYR OF MACEDONIA
Date time 2012-07-07 12:59:10.0 UTC
Location 41.28 N ; 20.91 E
Depth 10 km
Distances 253 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 15:59:10.7 2012-07-07)
71 km E Elbasan (pop 100,903 ; local time 14:59:10.7 2012-07-07)
19 km NE Ohrid (pop 54,908 ; local time 14:59:10.7 2012-07-07)
8 km E Belcišta (pop 2,804 ; local time 14:59:10.7 2012-07-07)

ВТОРИОТ ЗЕМЈОТРЕС

Magnitude ML 2.8
Region FYR OF MACEDONIA
Date time 2012-07-07 13:05:11.0 UTC
Location 41.21 N ; 20.92 E
Depth 2 km
Distances 257 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 16:05:11.8 2012-07-07)
70 km E Elbasan (pop 100,903 ; local time 15:05:11.8 2012-07-07)
13 km NE Ohrid (pop 54,908 ; local time 15:05:11.8 2012-07-07)
9 km NE Kosel (pop 1,281 ; local time 15:05:11.8 2012-07-07)

ТРЕТИОТ ЗЕМЈОТРЕС

Magnitude ML 2.3
Region FYR OF MACEDONIA
Date time 2012-07-07 13:15:32.5 UTC
Location 41.20 N ; 20.59 E
Depth 2 km
Distances 279 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 16:15:32.5 2012-07-07)
43 km E Elbasan (pop 100,903 ; local time 15:15:32.5 2012-07-07)
8 km W Struga (pop 37,387 ; local time 15:15:32.5 2012-07-07)
5 km S Vevcani (pop 2,429 ; local time 15:15:32.5 2012-07-07)

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1