Соларната бура почувствувана на Земјата!


Короналната соларна бура од 31 август денеска го 12 часот и 15 минути ја зафати нашата планета. Ненадеен импулс измерен на 28nT бил детектиран на магнетометарот во близина на Болдер, Колорадо. Мала гео магнетна бура моментално е во процес врз планетата Земја. Бурата во моментов е во прогрес.

Предупредување: Гео магнетен К – индекс 5.

Синоптичен период: 1200 до 1500 UTC.

Активно предупредување: позитивно.

NOAA скала: G1-мал.

Потенцијални влијаниа: Изложена област на 60 степени гео магнетна латитуда.

Поларна светлина: може да биде видлива на високи латитуди односно северно од САД, поточно од Мичиген и Маин.

Вака стои запишано на страната на SolarHam.com.

Таму во заклучокот стои дека е забележан ненадеен гео магнетен импулс на 03.09.2012 со девијација од 28nT и станица каде е забележана – Болдер.

Вчера поларната светлина на бурата била видлива во Канада и Алјаска.

Втора ваква бура се очекува во среда.

Tags: , , , ,

Александар Петрески

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1