Хомосексуалноста е наследна – научниците велат се пренесува од мајка на син (Видео)


Долгата дебата за тоа дали хомосексуалноста е генетска или работа на избор, доби нов правец, благодарение на истражувањата на Универзитетот во Тенеси.

homosexuality-1
„Студијата не пронајде специфични хомосексуални гени, но истражувачите велат дека откриле ген кои тие го нарекуваат генетски прекинувач, кој се пренесува од родителите. Прекинувачот им нагласува на жените да го игнорираат тестостеронот, додека кај мажите пак да ги исклучат хормоните.
„Истражувачите открија дека хомосексуалноста може да се пренесе и од еден родител на детето од спротивен пол. Машките ЕПИ ознаки можат да се пренесат од татко на ќерка, додека женските црти од мајка на син.
Писател за америкнаските медиуми потенцирал пак дека доколку еволутивно гледано: ако хомосексуалноста е генетска особина, истата би требало на крајот да исчезне, бидејќи хомосексуалноста на крајот не би требало да се репродуцира.
Истражувачите велат дека моделот се уште треба да се тестира на вистинскиот живот на родител-потомство, но дека овој епигенетски линк има повеќе смисла од кое друго објаснување.

Share Button

Tags: , , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1