Поголеми гради – поголем ризик од рак на дојка – истражување


Кај жените со големи гради поголем е ризикот да заболат од рак на дојка, објаснуваат научниците.

Истражувањето во кое биле уклучени 16 000 госпоѓи, покажало дека генетските промени поврзани со растот на градите, се поврзани и со ризикот од болести.

Во истражувањето за потребите на една американска компанија, побарале од жените, големината на своите гради да ја одредат на скалило од еден до десет. Кога сите истпитаници своите гради ги оцениле како големи, кај секоја трета од нив пронајден е ризик фактор и поврзаност со можноста да добие рак на дојка.

Др. Никола Ериксон од компанија во Калифорнија го спроведе истражувањето. Тој изјавил дека е отриена првата дирекна поврзаност меѓу големите гради и ризикот од рак, но додал дека се потрбни дополнителни истражувања пред да се смета оваа поврзаност апсолутна.

Постојат разлчни облици на рак на дојка за кои научниците веруваат дека треба да се третираат како 10 разлилни заболувања. Тежината, конзумирање алкохол и семејната историја на болести исто така се сметаат за еден од клучните ризици за заболување од оваа болест.

Tags: , , , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1