Tag Archives: rizik

Вистината за маргаринот! – бегајте од него по секоја цена

,,Високата температура при притискање на маслото ги уништува антиоксидантите при што настануваат  слободни радикали кои можат да предизвикаат рак. Потоа, на брутален хемиски начин се стврднува маслото преку процесот на хидрогенизација или промена на масните киселини,,

______________________________________________________________________________________________________

Опасност од млечни производи

Сте се запрашале ли некогаш зошто луѓето се единствените цицачи кои што го пијат млекото на другите видови? Или пак ваквата работа никогаш не ви паднала на ум? Денешното млеко е напумпано со хормони, има помалку калциум и витамин Д, од останатите извори, предизвикувајќи излив на здраствени проблеми.

______________________________________________________________________________________________________

Со четири чашки алкохол дневно до мозочен удар!

Добро позната изрека, со прекумерен алкохол не се старее, се умира млад! Постојано нови истражувања што укажуваат на тоа, а најновата француска студија вели – оние што многу пијат можат да добијат т.н. хеморагичен удар ( крварење во мозокот).

______________________________________________________________________________________________________

БОРБА ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО: Лековите и никотинските фластери помагаат во борбата

Според резултатите на едно меѓународно истражување, многу поголем успех во борбата против пушењето се постигнува со користење лекоиви за одвикнување препишани од лекар и никотинските фластери, отколку обид да се откажат цигарите без никаква стручна помош.

______________________________________________________________________________________________________

Контрацепција што ќе ви го искомплицира животот!

„Импланон“ е цевче со големина на кибрит, (така и наликува) се вградува во зоната на надлактицата. Дејството на овој вид контрацепција е три години, период во кој го испушта хормонот прогестерон.

______________________________________________________________________________________________________

Ноќната смена „ви нуди“ инфаркт, мозочен удар и рак на дојка!?!

Веќе е познато дека работата во смени е голем фактор за зголемен крвен притисок, васкуларни заболувања и мозочен удар, но не беше утврдено како секојдневното менување на работното време , а посебно ноќната смена, влијае на здравјето на кардиоваскуларниот состав.

______________________________________________________________________________________________________

А пушиш 20 цигари, а намалиш исто ти се фаќа

Пушењето повеќе од 20 цигари дневно за три пати ја зголемува шансата за големо оштетување на мозокот, но и покрај тоа оние кои пушеле и сега се обидуваат да се откажат од тутунот, се уште се за двапати повеќе изложени на ризик како и луѓето кои никогаш не пушеле.

______________________________________________________________________________________________________

Млечната чоколада може да го заштити мозокот од удар!

Во едно истражување во кое учествувале повеќе од 37 илјади мажи од Шведска покажало дека оние кои јадат најмногу чоколади имаат најмалку шанси да добијат мозочен удар.

______________________________________________________________________________________________________

Царскиот рез е поопасен од што мислиме

Иако многумина сметаат  дека царскиот рез е безопасна и рутинска операција, овој процес може да биде опасен и опоравувањето да трае многу долго.

______________________________________________________________________________________________________

Поголеми гради – поголем ризик од рак на дојка – истражување

Кај жените со големи гради поголем е ризикот да заболат од рак на дојка, објаснуваат научниците.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1