Tag Archives: мозок

Слушнете како звучи музиката која мозокот ја создава со мислите

Научниците со помош на технологијата успеале да „преведат“ два вида на мозочни бранови и да ги претворат во музика која е единствена за секој мозок поодделно.

______________________________________________________________________________________________________

По десет години вегетирање успеал да проговори

Кога сака да даде потврден одговор, Скот Рутли замислува дека игра тенис и на тој начин му се зголемува протокот на крв во предниот дел од мозокот, а тоа може да се забележи на магнетна резонанца.

______________________________________________________________________________________________________

ДНК од машки клетки пронајдени во женскиот мозок

Во студија објавена пред неколку дена во Plos One, стои запишано дека ДНК од машки клетки кои потекнуваат од машкиот фетус или пак од братот се пронајдени во мозокот на жените.

______________________________________________________________________________________________________

Мобилниот телефон го зголемува ризикот од рак на мозокот за дури 290 проценти!

Колку долго или кратко ги користиме мобилните телефони свесни сме за нивните потенцијални штети. А колку всушност се тие штетни дознаваме од најновото истражување.

______________________________________________________________________________________________________

Во науката веруваме! На повидок лек против тумор на мозокот!?

Научниците го пронајдоа биомаркерот наменет за најсмртоносната форма на тумор на мозокот, глиобластома мултиформа.

______________________________________________________________________________________________________

Кај леваците мозочната функција се развива во спротивната страна од мозокот

Мотивацијата е она што не стимулира да се приближиме или оддалечиме од физичките и социјалните потиснувања и претставува основна градбена единица на човековите емоции.

______________________________________________________________________________________________________

Девојче може со мозочна активност да предизвика пожар

Многу луѓе верувале дека една девојка има надчовечка моќ, а научниците останале збунети од она што до сега таа го постигнала. Таа сега е наречена глобален научен феномен.

______________________________________________________________________________________________________

Научници „хакирале“, податоци од човековиот мозок

Звучи како сцена од научнофантастичен филм, но научниците покрај големите достигнување досега, овој пат речиси и да се надминаа себеси. Дојде и денот кога може да се „хакне“ човековиот мозок и да се дојде до тајни информации за кои што исклучиво само поединецот ги знае.

______________________________________________________________________________________________________

Вака мозокот го исфрла „ѓубрето“!

Во нашиот организам е исплетена мрежа на лимфниот систем, ситни цевчиња и капилари кои ги филтрираат супстанците кои поминуваат низ организмот и ги излачуваат оние лошите.

______________________________________________________________________________________________________

Поради вишокот килограми и мислите стануваат побавни!

Дебелите луѓе со висок крвен притисок постигнале послаби резултати на ментални тестови, а мозокот им стареел побрзо во споредба со испитаниците кои имале нормална тежина.

______________________________________________________________________________________________________

Работи што не можете да ги промените! – Како размислуваат мажите, а како жените

Најголемите проблеми во врската се јавуваат поради недоразбирања кои се случуваат поради природните разлики во начинот на размислување меѓу мажите и жените.

______________________________________________________________________________________________________

Обликот на мозокот може да не предупреди на шизофренија

Група француски научници од Институтот за здравје и медицински истражувања Инсерм, откриле дека обликот на мозокот, прецизните набори на мозочната кора, може да посочуваат на ментално пореметување – шизофренија, објавуваат француските медиуми.

______________________________________________________________________________________________________

Како е можно: Некои луѓе се сеќаваат на секој миг од својот живот!

Само 33 луѓе во светот имаат автобиографска меморија. Тие може да се сетат на секој момент од својот живот од десетина година па наваму.

______________________________________________________________________________________________________

Видео: Како алкохолот влијае на мозокот

   Алкохолот го менува човековото расудување, влијае на целиот организам – а најмногу на удар е мозокот – еве одлична видео презентација за тоа како алкохолот влијае на мозокот. Вреди да се погледне – па да ве видиме после пак опијте се вечерва 🙂 🙂 🙂

______________________________________________________________________________________________________

Скржавите луѓе имаат помалку сива маса во мозокот

Научниците од универзитетот во Цирих откриле дека наклонетоста кон алтруизам зависи од количината на сива маса во мозокот.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1